Facebook Pixel

🎅 Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024. 🤶
❄ Vores butik holder lukket mellem jul og nytår ❄
🎅Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024.🤶
❄Vores butik holder lukket mellem jul og nytår❄
Akku & elværktøj
Håndværktøj
Tilbehør & forbrug
Brands
Kompressor

Hvad er en kompressor?

En kompressor er en maskine, der kan komprimere luft eller andre gasarter til at drive trykluftsværktøj, pumpe dæk op, til brug i trykflasker til fx dykning eller skærebrændere og meget andet. De kan altså øge lufttrykket i den tilkoblede beholder. De findes i mange forskellige størrelser helt fra minikompressorer på 3 liter til store kompressorer på 24 liter eller over 90 liter.

Du finder et bredt udvalg af forskellige kompressorer hos Dorch & Danola til mange forskellige opgaver og i mange forskellige størrelser. Vi har alt fra den billige kompressor til mindre opgaver, over mobile kompressorer til højtrykskompressoren med stor tank, og alt midt i mellem.

Hvad kan jeg bruge en kompressor til?

Der er mange brugsmuligheder med en kompressor, og hvad du vil og kan bruge den til afhænger primært af om du skal bruge kompressoren som privatperson eller professionelt.

Mange privatpersoner bruger kompressoren til fx at pumpe cykeldæk, bildæk eller bolde op eller rengøre deres hobbyværksted med trykluften med fx en fastmonteret blæsepistol.

Professionelle håndværkere og mekanikere bruger deres kompressorer til at drive trykluftsværktøj. Fx automekanikeren, der strammer bolte med en trykluftsdreven slagnøgle eller tømreren, der bruger trykluftdrevne klammepistoler, hæftepistoler, sømpistoler eller dykkerpistoler i sit monteringsarbejde.
Man kan tilmed få vinkelslibere, excenterslibere, boremaskiner og meget mere på trykluft, som kræver en kompressor for at virke. I arbejdsmiljøer med brand- eller sprængfare, kan det være et krav med trykluftværktøj, fordi det ikke skaber gnister i selve værktøjet, når det bruges. Det kører udelukkende med lufttryk fra kompressoren.

Hvilken kompressor skal jeg vælge?

Den bedste kompressor for dig, er kort sagt den, der passer til den opgave, du skal bruge den til. Der findes utrolig mange forskellige typer af kompressor, der drives af forskellige drivmidler og findes både i som oliefri kompressor og med olie, samt støjsvage og almindelige.

Der findes de mere moderate i størrelsen til privat brug og de store, med kraftige motorer til professionel brug. Og hos Dorch & Danola har vi alle typer og størrelser.
Typisk vil det være bedst at vælge en kompressor med større luftkapacitet pr. minut end det værktøj, du skal bruge, så du undgår at belaste motoren mere end højst nødvendigt. Det tælles typisk i liter pr. minut, også på trykluftværktøjet, hvor man dog skal indregne, at værktøjet ikke kører konstant ved 100% intensitet. Derfor vil det også være muligt at

Er I flere, der samtidig skal bruge trykluftværktøj tilkoblet kompressoren, er det også vigtigt med en stor tank, da det altid tager tid at fylde kompressoren op efter brug

Skal jeg vælge en benzin kompressor, batteri kompressor eller elektrisk kompressor?

Der er flere forskellige valg, når det gælder drivmiddel af din kompressor. Hvert valg har naturligvis sine fordele og ulemper.

En benzinkompressor er ikke helt så miljøvenlig som alternativerne og måske mere gammeldags. Til gengæld er der god mulighed for længere drifttid og kraftigere motor, fordi den kører så længe, der er benzin på, hvilket driver den indbyggede generator, der kører kompressoren. Samtidig er den langt mere mobil end fx en elektrisk, der er afhængig af en stikkontakt i nærheden, og du slipper for at tage stilling til hvilken volt, den kan køre på. Til gengæld larmer en benzinkompressor typisk mere, fordi der er tilkoblet en benzindrevet generator, der kan drive kompressoren.

Kompressorer, der kører på batteri er blandt de mere sjældne, sammenlignet med sine artsfæller med benzin eller ledning. Grunden til dette kan måske findes i, at selv om batterikompressoren er mere miljøvenlig, giver bedre arbejdsklima og samtidig er mobil, fordi du ikke er afhængig af en stikkontakt, så leverer batterier sjældent samme kræft som de andre.

De bar, hestekræfter og luftkapacitet pr. minut som en kompressor kan levere, er stærkt afhængige af motorstørrelse og derfor, hvilket drivmiddel, der kører kompressoren. Og her kan batterikompressorer sjældent levere på samme niveau som de andre, hvilket resulterer i, at de typisk har en mindre tank, kan levere mindre luft pr. minut og ikke helt så høj tryk (bar/PSI). Dette er ofte rigtig fint til privat brug og er ideel til mindre opgaver, hvor man fx skal pumpe dæk og fodbolde op eller rengøre med luft i hobbyværkstedet med en tilkoblet blæsepistol. Den mindre motor gør også, at den batteridrevne, typisk er en lille kompressor, der vejer mindre og kan tages med rundt omkring.

Elektriske kompressorer er nok den mest almindelige både til professionel og privat brug. De er oftest mindre mobile end dem på benzin og batteri, fordi de kræver en strømkilde, ofte en stikkontakt, i nærheden. Til gengæld får du masser af både kræfter og kapacitet med dem, og en støjsvag kompressor er som regel elektrisk. På samme måde som en batteridreven kompressor, vil luften omkring en elektrisk kompressor være meget renere end en kompressor på benzin.

Lydsvag/støjsvag kompressor

Den helt lydløse kompressor findes desværre ikke. Mange mærker nævner ”silent” i omtalen af deres kompressor, men dette betyder bare, at deres kompressor er mere stille og lydsvage end gennemsnittet. Støjsvage kompressorer har stadig en decibel omkring 60, hvilket svarer til lydniveauet i en almindelig samtale eller for tv’et, der kører i stuen. Dette er for de fleste et noget mere acceptabelt lydniveau, da mange kompressorer godt kan larme en hel del.

Mange støjsvage kompressorer har en støjsvag indstilling, hvor motoren simpelthen kører ved mindre kraft og derfor larmer mindre. Derfor er det også en god tommelfingerregel, at jo kraftigere motor en kompressor har, jo mere vil den typisk også larme. Når det er sagt, er en støjsvag kompressor ikke nødvendigvis svagere, men har ofte den førnævnte indstilling, er bedre lydisoleret eller opbygget på en måde, så den larmer mindre. Det er dog altid værd lige at holde øje med luft pr. minut samt motorkraft/HK, hvis du er på udkig efter en støjsvag kompressor.

Hvad betyder oliefri kompressor?

En oliefri kompressor giver renere luft og er ideel til privat brug, da den kræver minimal vedligeholdelse. Oliesmurte kompressorer har længere holdbarhed, men kræver, at du fylder olietanken op for at kunne køre og kræver mere vedligeholdelse.

Hvad er bedst: Stempelkompressor eller skruekompressor?

Hvilken type kompressor du vælger afhænger selvfølgelig af hvilke kriterier og opgaver, den skal kunne klare. Forskellen på de to typer er, hvordan de komprimerer luften eller indholdet af tanken om andet.

Er prisen den vigtigst og skal du bare have en billig kompressor, kan du med fordel vælge en stempelkompressor, der typisk er billigere end skruekompressoren. Den vil være bedre til småopgaver, hvor der er masser af pauser, hvor den kan køle af, hvilket er nødvendigt for en stempelkompressor.

Skruekompressoren giver renere og mere luft, og har en langt højere driftstid end stempelkompressoren. Den kan typisk køre kontinuerligt en hel arbejdsdag og derfor er skruekompressoren langt mere brugbar for fx den professionelle tømrer, snedker eller automekaniker, der har brug for kontinuerlig drift, og at trykluftværktøjet ikke taber pusten i løbet af dagen, eller har behov for kølepauser hver time.

Trykluftværktøj i et stort udvalg

Hos Dorch & Danola findes et kæmpe udvalg af trykluftværktøj til enhver arbejdsopgave. Vi tilbyder trykluftværktøj fra nogle af de mest anerkendte brands, heriblandt TjepSencoFerax m.fl. Vi tilbyder mange forskellige slags trykluftmaskiner, heriblandt sømpistolerboremaskinerskraldenøglerslagnøgler og mange flere. 

Råd og vejledning

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning omkring brug eller valg af det forskellige trykluftværktøj eller har du andre spørgsmål om værktøj, er du mere end velkommen til kontakte os på telefon 66 15 50 40 eller skrive en email til [email protected]. Vi bestræber os på at svare mails hurtigst muligt, men du er også velkommen i vores butik i Odense.