Vælg det rette bor og boremaskine [Guide]
Boremaskinen er et af de mest almindelige stykker værktøj i de danske hjem. Uanset om man er en ihærdig gør-det-selv-person, som har mange projekter i hjemmet, eller om man er knap så handy, har næsten alle en boremaskine derhjemme.
Det er et fantastisk stykke værktøj, som kan hjælpe med det grove arbejde ved et utal af forskellige arbejdsopgaver. Men bor og boremaskiner er ikke alle ens, og har man ikke helt styr på, hvilken slags man skal bruge til de forskellige opgaver, kan det der startede som en hurtig og nem opgave hurtigt udvikle sig til hårdere arbejde og grimmere resultater, fordi man vælger forkert.
Derfor opfordrer vi til, at man lærer de forskellige bor og boremaskiner at kende, hvis man ikke har så godt styr på dem i forvejen. Vil du gerne lære mere om de forskellige typer bor og boremaskiner, kan du passende læse med herunder, hvor vi guider dig gennem de forskellige muligheder, samt hvilke varianter man skal vælge til de forskellige opgaver.
Forskellige typer af boremaskiner
Hvis vi starter med selve boremaskinen, skal du vide, at der findes en del forskellige varianter. Selvom de pistollignende værktøjer ligner hinanden ganske meget, kan der være store forskelle på dem hver især, som også gør dem specielt egnede til forskellige typer af opgaver.
Akku-boremaskine
Akku-boremaskinen er nok den type boremaskine vi alle kender bedst. Den lille skuremaskine med batteriet kan klare de fleste typer opgaver i hjemmet, og kan bruges til både mørtel, mursten og træ. ‘Akku’ betyder bare, at boremaskinen er med batteri. Det er værktøjsbranchens måde at sige det på, og henviser til det engelske ord ‘accumulator’, som er deres ord for genopladelige batterier, som er netop det akku-boremaskiner bruger. Batteridrevne boremaskiner er efterhånden de mest udbredte, men du kan også finde varianter med ledning, hvis du er mere til det.
Slagboremaskine
Slagboremaskiner har lidt mere power end almindelige boremaskiner. Mens man borer, ‘slår’ den nemlig, og disse stød er altså med til at gøre det nemmere at bryde gennem hårde materialer som f.eks. sten og beton.
Slagnøgle
Slagnøgler fungerer i princippet på samme måde som slagboremaskiner. Men hvor slagboremaskinen bruges til at bore hul i hårde og genstridige materialer, bruger man slagnøglen til effektiv montering af fastsiddende boltforbindelser f.eks. hjulmøtrikker eller når du skal have løsnet særligt genstridige skruer.
Borehammer
Med en borehammer begynder vi virkelig at være oppe på den helt store klinge, når det kommer til power og kraft. Det er ikke et værktøj, som de fleste husholdninger har brug for, men hvis man f.eks. skal brække et gulv op eller have klinker af væggen, er en borehammer perfekt til opgaven. Den kan nemlig både bore, men også bruges som en motor-mejsel.
Søjleboremaskine
Søjleboremaskinen er den største af boremaskinerne, og er ikke helt så udbredt i de danske hjem. Søjleboremaskinen er i modsætning til andre typer en stationær maskine, hvor det er materialet der arbejdes med, som skal flyttes rundt efter behov. Det stabile underlag og den enorme kraft søjleboremaskinen har, giver nogle unikke muligheder, hvis du ønsker at tage værkstedet til næste niveau.
Vælg den rette bor-type til opgaven
Ligesom der findes en række forskellige typer boremaskiner, er der også en række forskellige bor, som hver især er helt specielt egnet til borings-opgaver i specifikke materialer. Udfra navnene på de forskellige bor, er det heldigvis ganske intuitivt at finde ud, hvad boret kan bruges til, og derfor er det også ret ligetil at vælge det rette bor til sin opgave.
De tre bor-typer er:
Murbor
Murboret bruges til boreopgaver, hvor der skal bores i enten mursten, sten, puds, fliser, beton eller lignende materialer. Murboret er specielt i forhold til de andre bor-typer, da det ikke føles specielt skarpt ude på spidsen. Det skyldes, at bores ikke som sådan skærer sig ind i materialet, men i stedet ‘banker’ sig ind i materialet under slagboring. Derfor er boret heller ikke egnet til andre opgaver end boring i murværk.
Metalbor
Metalbor er beregnet til brug i materialer som jern, aluminium, messing og andre typer metaller - dog kan det normalt ikke kapere de helt hårde typer; såsom f.eks. hærdet stål. Metalboret fungerer faktisk også fint som et slags universalbor, som du sagtens også kan bruge til boring i f.eks. træ, plast og andre kunststoffer.
Træbor
Træboret er et godt valg til boring i træ, spånplader, krydsfiner og lignende. Boret er udstyret med en lille spids, som hjælper boret til at gribe fat i materialet og sikre en præcis boring. Træboret kan dog udelukkende bruges til boring i træ, og derfor er det også det bor, som man nemmest kan undvære i værktøjskassen.
Generelle råd til boreopgaver
Når du står foran en boreopgave og selvfølgelig ønsker det bedste resultat, har vi nogle tips og tricks du kan bruge, for at løse opgaven optimalt.
Forboring
Hvis du ikke helt ved, hvordan beskaffenheden på den mur du skal bore i er, eller hvis du f.eks. skal bore i meget hårdt stål, kan det være en fordel at starte med at bore et mindre hul først.
Hastighed og materiale skal passe sammen
Alt efter hvilket materiale du skal bore i, skal hastigheden du borer med afpasses. F.eks. kræver boring i mursten høj hastighed og slag, mens boring i metal kræver en lav hastighed og ingen slag.
Fjern spåner og boremel undervejs
Når du borer de helt dybe huller, giver det god mening at trække boret ud undervejs, for at fjerne spåner og boremel. Det sikrer nemlig, at boret ikke brænder for varmt.
Et bor skal også være skarpt
Ligesom med en køkkenkniv, kan et bor også blive slidt og mindre skarpt, hvilket kan føre til, at det ikke rigtig griber fat, når du bruger det. Vær derfor opmærksom på, hvorvidt dit bor er tilpas skarpt, eller om du skal investere i et nyt.
Nedkøl boringen med skæreolie
Når du har gang i borings-opgaver i meget hårde metaller som jern og stål, kan det være en god idé at bruge skæreolie til at køle boringen ned, så den ikke bliver for varm. Brug dog sprit, hvis boringen i aluminum.