Facebook Pixel

🎅 Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024. 🤶
❄ Vores butik holder lukket mellem jul og nytår ❄
🎅Bestil senest den 20. december kl. 12.00 hvis pakken skal være fremme inden juleaften 2024.🤶
❄Vores butik holder lukket mellem jul og nytår❄
ddm1_67.png

8 fejl en nybegynder ofte laver ved trædrejning

Udgivet af: Udgivet i: Seneste nyheder, Alt til Trædrejning Dated: 22. marts 2022

Er du klar til at gå i gang med trædrejning? Så kan du godt forberede dig på, at du helt sikkert kommer til at lave nogle begynderfejl. Også selvom du anser dig selv som verdensmester i ting, du aldrig har prøvet før. Der er nemlig mange aspekter ved trædrejning, og det er netop det, der gør det så fedt. Men derfor kan du jo lige så godt springe over, hvor gærdet er lavest og undgå at lave de fejl, andre før dig har lavet.


De 8 typiske begynderfejl ved trædrejning

...og hvordan du undgår dem.

Som med så mange andre hobbyer og projekter, er der altid de velkendte begynderfejl, man skal igennem. Men hvad nu hvis vi fortæller dig, at du kan undgå en del af dem ved at læse vores blogindlæg her? Mange trædrejere før dig har begået de samme fejl, da de startede deres rejse i trædrejningens kunst. Og hvorfor ikke bare lære af deres fejl i stedet for at begå de selv samme?

Er drejebænken spænde op til lir? Så læs med her, inden du går i gang. Er du stadig helt grøn og i tvivl om, hvor du skal starte? Så har vi her skrevet om, hvordan du vælger den rigtige drejebænk til dig. Så er det bare med at komme ud over stepperne og få købt din første drejebænk.

Her får du 8 fejl, som nybegyndere inden for trædrejning ofte begår.

1. Dine fingre, ører og øjne er vigtige

Bruger du også dine fingre og øjne hver dag? Så er det en god ide at passe på dem. Og det gælder også, når du drejer på din drejebænke. Her har du med en maskine at gøre, der har en stor drivkraft. Derfor kan den også forårsage meget skade, hvis du ikke passer på.

Hvis du er i tvivl om, hvorfor du skal passe på, så kan du på diverse Facebook-sider om trædrejning finde mange eksempler på, hvor galt det kan gå. Men vi advarer om, at det er på eget ansvar.

Derfor skal du bruge sikkerhedsmidler. Det kan for eksempel være en drejejakke (så dine ærmer ikke bliver fanget i de roterende dele), sikkerhedsbriller, høreværn og meget mere.

Ps. Som nybegynder laver man ofte mere støv end spåner, så et åndedrætsværn eller støvmaske er værd at investere i.


2. En stabil drejebænk er alfa og omega

En drejebænk er en tung maskine. Og det skal den også være, hvis du skal godt i mål med dine projekter. En ustabil drejebænk, der ikke er ordentligt monteret, vil vibrere og få emnet til at gøre ligeså. Det går i sidste ende ud over det færdige resultat.

Bolt din drejebænk fast til de tilhørende ben, et solidt bord, stabiliser den med sække med sand eller beton eller andet.


3. Træ er ikke bare træ

Det kan være fristende at købe blødt træ som nybegynder, da det er billigt, og du vil ærgre dig mindre, når et projekt slår fejl. Men her falder du i en fælde. Blødt træ er nemlig ofte sværere at dreje i, medmindre du har meget skarpt værktøj. Det er det, fordi fibrene i træet ofte rives ud. Derfor kan det bløde træ ende med at koste flere penge i fiaskoer, end hvis du havde investere i hårdere træ til at starte med.

Lad derfor være med at vælge det bløde træ som en nem og billig udvej. Stol i stedet på dine evner og giv dig selv de bedste forudsætninger for et flot resultat med hårdere træ.


4. Størrelsen betyder noget

Og her snakker vi om drejebænkens størrelse selvfølgelig. Der findes et hav af forskellige drejebænke i forskellige størrelser og med forskelligt udstyr. Ofte er en af de faktorer, mange nybegyndere vælger en bænk efter, længden på drejebænken. Men vores råd er: lad være med at fokusere på længden.

Medmindre du ved, at du primært skal dreje lange emner som bordben eller baseballbat, så har du ikke brug for en meget lang bænk. Ofte kan du også købe vangeforlængere til drejebænkene, hvis du alligevel beslutter dig for at give dig i kast med andre projekter.

Hvad der i virkeligheden betyder noget, er højden og afstanden til center. Mange trædrejere finder glæde ved at dreje skåle, og jo større skåle du vil lave, jo større afstand har du brug for. Tænk derfor over højde og ikke længde, når du skal vælge en drejebænk.


5. Gå ikke på kompromis med værktøj

Du har formentlig prøvet at køre på en cykel, der havde så flade dæk, at cykelturen blev til en kamp. Det er ikke sjovt. Det samme gælder, når du skal dreje træ. Med sløve drejejern bliver trædrejningen til en kamp, og du kan nemt ende op med et ærgerligt resultat.

Så gør trædrejningen til en leg hver gang ved at holde dit værktøj helt skarpt.

Brug for eksempel en slibemaskine:


6. Grimme slibemærker

Forestil dig dette: Du har drejet dit første projekt (lad os sige et æggebæger). Du er godt tilfreds og glæder dig til at vise konen, hvad du har præsteret. Nu mangler du bare den sidste slibning, så overfladen bliver helt perfekt. Du sætter bægeret på drejebænken og sliber løs, mens emnet drejer rundt på bænken. Med hov! Der kommer grimme ridsemærker på træet efter slibning.

Når du sliber, mens emnet er monteret på drejebænken, sliber du nemlig mod retningen på træet. Og derfor opstår der tværgående ridsemærker på emnet. Det er heldigvis nemt at gøre pænt igen. Tag blot noget fint slibepapir, og slib en sidste gang med træets retning, mens emnet står stille.

Så er du klar til at vise dit nye, flotte projekt frem til alle og enhver!


7. Montér dit anlæg korrekt (hver gang)

Medmindre du har meget rolige hænder, så har du brug for et anlæg på din drejebænk til at støtte dine drejejern på. Når du så har fået dit anlæg, så skal du sikre, at det har den rigtige højde i forhold til dit emne og dit jern. Og det skal du faktisk hver gang, du skal dreje.

Når du skifter drejejern, kan det nemlig være nødvendigt at justere dit anlæg, så det passer til det specifikke værktøj. Om det så skal rykkes længere væk, tættere på, løftes, sænkes eller andet, så undersøg det hver gang, du vælger et nyt drejejern.


8. Vær ikke urealistisk med udgifterne

Har du nogensinde gået til fodbold? Så ved du sikkert, at det ikke er gratis. Der skal betales kontingent, nye fodboldstøvler hver sæson, benskinner, skiundertrøje til vintersæsonen, benzin til kørsel til og fra kamp, spædes i bødekassen og til frugtordning og alverdens andre ting, der nu hører med til at være (amatør) fodboldspiller.

Det samme gælder ved trædrejning. Det kræver nemlig mere end blot en drejebænk at komme i gang. Og det skal du huske, hvis du vil godt i mål med dit nye drejeeventyr.

Du har måske købt en drejebænk til en billig genbrugspris og synes, prisen på et godt sæt drejejern er forfærdelig høj. Og så skal du jo også lige have jigs, pinoler, spændepatroner, bor, bakkesæt, slibemaskine, lys, udsugning og meget mere.

Her har du altså nogle af de ting, der er gode at overveje, inden du går i gang med trædrejningen. Men bare rolig, du skal nok støde på andre begynderfejl, som vi ikke har påpeget her i artiklen. Og så kan du grine af dem senere hen, når du er blevet garvet trædrejer.