Hvad er en excentersliber?
Excentersliberen er en mellemstørrelse slibemaskine, med primært cirkulære slibeskiver/sliberondeller. Det er en alsidig maskine, som kan bruges til både polering, grov-, fin-, og med det rette tilbehør, også deltaslibning. Excentersliberen kaldes også for rystepudserens storebror. Maskinens cirkulære bevægelser giver et fint resultat på både store og mindre overflader, også ved polering. Excentersliberen er alternativet til en rystepudser og anbefales til store og grove opgaver.
Kornstørrelsen på slibepapiret afgør, hvor groft du sliber. Med en lille kornstørrelse sliber du grovere. Excenterslibere kan bruges, når du skal slibe eller polere træ, metal, spartel eller lak. En excentersliber kan både slibe og polere vandrette, lodrette og buede flader.
Hvad er fordelene ved en excentersliber?
Excentersliberen excellerer med hurtigt at fjerne materiale på store flader, og er en af de bedste slibemaskiner til at fjerne materiale på buede overflader. Samtidig kan en god excentersliber også bruges som deltasliber/trekantssliber, så den nemmere kan bruges i hjørner. Med muligheden for både at bruge excentersliberen til grovpudsning og finpudsning, og buede og plane overflader (afhængigt af kornstørrelsen), er det en meget alsidig maskine, der kan bruges til mange forskellige slibeopgaver.
Endnu en af de store fordele ved excentersliberen er også, at på grund af sliberens bevægelsesmønster, så efterlader en god excentersliber ikke slibespor på nær samme måde som rystepudseren eller rotationssliberen.
Samtidig er det ofte rigtig let at skifte sandpapir på en excentersliber, fordi de fleste bruger sliberondeller med velcro.
Hvad kan jeg bruge en excentersliber til?
Excentersliberen er en god all-round maskine, der både er god til at fjerne materiale og bruges på store flader. Den kan slibe og fjerne forskellige materialer på store flader uden at efterlade slibespor. Hvis du skal have fjernet materiale i hjørner, kanter og på vanskelige steder, er det dog vigtigt, at du finder en model som fx Festools excentersliber RO 90, der også har en trekantssål og derfor kan bruges som deltasliber. En standard excentersliber har nemlig en rund sål og kan derfor ikke nå ind i fx hjørner og trange steder som den er.
Excenterslibere bruges også af automekanikere til fx Spot-Repair på karosserier. På grund af deres gode evne til ikke at efterlade slibespor, kan de med en høj kornstørrelse bruges til fx at fjerne lakskader før viderebehandling. Dermed også sagt, at med det rette slibepapir, kan en excentersliber både slibe træ, metal, mineralske materialer, akryl, spartelmasse, fyldemasse og mange andre forskellige materialer.
Mange excenterslibere kan også bruges som poleringsmaskiner på grund af den samme bevægelse, når maskinen kører. Den alsidige excentersliber kan altså bruges til grovslibning, finslibning, deltaslibning/trekantsslibning (med den rigtige maskine) og polering.
Hvilke typer excenterslibere findes der?
En excentersliber er basalt set bare en slibemaskine, der sliber med en cirkulær slibeflade og bruger excentriske slibebevægelser. Alle brands har hver deres udgave af excentersliberen.
Der findes en Makita excentersliber, Bosch excentersliber, Milwaukee excentersliber, Festool excentersliber og så videre og så videre.
Hver type har deres fordele og deres ulemper, og for mange handler det mere om brandet end selve maskinen. Vi er glade for dem alle, men særligt glade for Festools RO 90, der også har mulighed for skift af slibesål til en trekantssliber, så maskinen også kan bruges til smalle områder, hvilket er noget af det excentersliberen er dårligst til med sin runde sål, der fx ikke kan slibe i hjørner. Derved får man en slibemaskine, der er god til alle typer slibeopgaver og både kan klare at fjerne meget materiale på store flader, finpudsning med høj præcision på små områder, samt poleringsopgaver.
Guide: Hvad er vigtigt, når jeg skal købe en excentersliber?
Der er en del ting, man skal holde øje med, når du skal købe en ny excentersliber, afhængigt af, hvad du skal bruge den til af materialer, arbejdsopgaver, frihed og behov for støvopsamling.
Greb: Der findes både excenterslibere med et- og tohåndsgreb. Grebet skal være skridsikkert og godt at røre ved, da du skal kunne holde ordentligt fast på maskinen, selv når den vibrerer, hvilket er nemmere med to hænder. Tohåndsgreb er mere sikkert og giver mere præcise sliberesultater, men arbejdsstillingen kan være udmattende, og du har muligvis behov for en hånd fri, mens du arbejder, hvorfor en med ét-håndsgreb kan være at foretrække i nogle situationer.
Hastighedsregulering: Det er en nødvendighed at kunne hastighedsregulere, da det har enorm betydning ift., hvilken slibeopgave du arbejder med og derfor hvilken hastighed, der er den optimale for at kunne slibe eller polere lige netop det materiale, du har gang i. I de fleste tilfælde er et spænd fra 4000 til 12000 omdrejninger i minuttet rigeligt. En god excentersliber har trinløs hastighedsregulering, så man kan tilpasse hastigheden meget præcist, eller variabel hastighedsregulering med seks trin for maksimal alsidighed.
Motorkraft: Jo kraftigere en motor sliberen har, jo bedre sliber den/jo mere materiale kan den tage. 300-500 W er som regel fint både til håndværkere og private.
Slibesål: En excentersliber bruger sandpapir/sliberondeller med velcro, så de nemt kan monteres. På en god excentersliber kan sålen også skiftes, når velcroen med tiden bliver slidt af sandpapirskift og brug. Som førnævnt findes der også excenterslibere, hvor man kan tilkoble en trekantssål og derved bruge den som trekants-/deltasliber, hvilket giver maskinen flere brugsmuligheder og funktioner.
Størrelse: Afhængigt af, hvad du typisk skal slibe, er det også en god idé at kigge på størrelsen af din excenterslibers slibesål. Festool laver fx tre forskellige størrelser excentersliber: 90, 125 og 150 mm i diameter. Hvis maskinen skal bruges primært store flader som fx bordplader, planker, metalplader, døre o.lign. giver det mening med et større diameter, fordi du hurtigere kan slibe en større flade. Modsat giver en mindre størrelse mere alsidighed i slibeopgaverne, fordi den kan slibe steder, hvor den store ikke kan komme ind.
Ledning/batteri: Slibning er typisk ikke en opgave, hvor maskinen kun skal køre kort, men en længerevarende proces, hvor maskinen kører kontinuerligt. Derfor vil mange finde, at man skal skifte batteri alt for ofte ved køb af en akku excentersliber. Med en ledning undgår du dette problem, men skal i stedet kæmpe med bevægelsesfriheden eller bøvlet med at ledningen kommer i vejen.
Der må man overveje fordelene og ulemperne ved at vælge den ene frem for den anden. Akku excenterslibere bliver dog mere og mere populære og udbredte, da batterierne bliver bedre og større, så maskinerne kan køre længere mellem hver opladning.
Støvopsamling: Slibning genererer en masse støv under arbejdet og derfor kan det være praktisk, næsten nødvendigt, at kunne tilkoble støvsuger indendørs, særligt hvis du er professionel håndværker. Her er det et lovkrav, at du bruger en støvsuger med minimum støvklasse M til træstøv, spartelmasse, fyldemasse, lak, gips, cement, beton, fliseklæb og maling. Støvklasse H til værre støvtyper.
Så hvis du bruger en excentersliber indendørs, er det en rigtig god idé at have en type, hvor du kan tilkoble en industristøvsuger. Man kan typisk se en udsugningsport eller tilkoblingspunkt til en støvsuger på excentersliberen. Men ligesom med ledningen til sliberen, vil det begrænse din bevægelsesfrihed. Vi mener dog, det er et nødvendigt onde, da støv fra slibning trænger ind alle steder, er sundhedsskadeligt, ubehageligt, og kan være enormt besværligt at komme af med.
Selv med en støvsuger tilkoblet, mener vi det er bedst også at bruge en støvmaske eller andet åndedrætsværn for dit eget helbred. Som håndværker er det et lovkrav indendørs.
Stort udvalg af excenterslibere
Hos Dorch og Danola, finder du et kæmpe udvalg at excenterslibere, i mange forskellige størrelser og fra de bedste brands på markedet. Når du scroller ned ad denne side, vil du finde excenterslibere fra mærker som Bosch, Festool, Metabo, Milwaukee, Makita m.fl. Vores excenterslibere fås i mange forskellige typer og i alle prisklasser, du vil derfor helt sikkert også kunne finde en som, passer til dig. Her hos Dorch & Danola tilbyder vi også et udvalg af akku excenterslibere og tilbehør til excenterslibere.
I vores udvalg her på siden finder du akku excenterslibere til mange forskellige arbejdsopgaver og formål. Excentersliberen er blandt andet ideel til at fjerne maling, lak eller olierede overflader på både lige og krummede overflader. Det er kornstørrelsen på slibepapiret, der afgør, hvor groft du sliber. Med en lille kornstørrelse sliber du grovere. Tag et kig på alle vores akku excenterslibere herunder. På nogle excenterslibere er der desuden indbygget et støvsugerelement, som suger støvet direkte ind i opsamlingssystemet med en støvpose, så du undgår støvgener og opnår et rent arbejdsmiljø.
Køb akku excenterslibere
Hos Dorch & Danola finder du et bredt udvalg af akku excenterslibere i højeste kvalitet. En excentersliber er en handy og alsidig maskine, der kan anvendes til mange forskellige slibeopgaver og formål. Excentersliberen kaldes også for rystepudserens storebror. Maskinens cirkulære bevægelser opnår et fint resultat på både store og mindre overflader også ved polering. Akku excentersliberen er alternativet til en rystepudser og anbefales til store og grove opgaver. Med en akku excentersliber med batteri skal du ikke have besvær med ledninger og stikkontakt og kan dermed være mere fleksibel i din arbejdsopgave.
Akku excenterslibere hos Dorch & Danola
Hos Dorch & Danola finder du et udvalg af akku excenterslibere fra de mest anerkendte mærker, heriblandt blandt andet Festool, Milwaukee og AEG. Alternativt til excentersliberen findes der hos også et stort udvalg af både rystepudsere og trekantslibere. Slibemaskinerne findes både som akku maskiner men også med ledning.
Brug for rådgivning om excenterslibere?
Hvis du har spørgsmål eller brug for rådgivning angående vores akku excenterslibere, er du velkommen til at kontakte os på telefonnummer 66 15 50 40 eller mail [email protected]. Vi svarer hurtigt på dine henvendelser og står klar til at hjælpe dig, hvis du besøger vores butik i Odense.
Reparation af akku excenterslibere
Hvis din slibemaskine skulle gå i stykker, hjælper vi dig også gerne. Vi reparerer alle kendte akku maskiner på vores eget serviceværksted. Du kan på linket her læse mere omkring: reparation af akku-værktøj.